Nationaal Park Virachay

10 januari 2011 - Ban Lung, Cambodja

Ik heb 7 dagen in Virachay Nationaal park doorgebracht,

samen met Roy, Job, Evi een gids en 2 dragers.

Deze dragers maken elke avond ons kamp en bereiden ons eten.

Gemiddeld lopen we per dag zo'n 7 uur.

Rond 15:00 uur bereiken we de plaats waar we gaan overnachten.

Dit is altijd bij water; nodig om te drinken, koken en wassen.

(er wordt water gekookt, om onze drinkflessen weer te vullen)

De dragers hebben nu voldoende tijd om met bamboe het frame te bouwen,

waar onze hangmatten in komen te hangen.

Die gasten maken echt alles van bamboe;

stoelen, bekers, ze koken er water in, maken er touw van, een vlot wordt zo gebouwd enz. enz.

 

In de hangmat, zit gelijk een klamboe verwerkt, erg handig. Het ligt overigens best goed.

Het eten wordt in 2 pannen bereidt. 1 voor de rijst, wat alle dagen 2 á 3 keer op het menu staat.

In de andere pan de saus met vlees. Het is rauw vlees wat gekookt wordt.

Ik vroeg me de 3e dag af of het vlees nog wel goed is.

Het blijkt dat het vlees en behandeling heeft ondergaan,

waardoor het ongeveer 4 dagen houdbaar blijft.

Het eten is trouwens prima binnen te houden.

 

De eerste dag gaan we naar de markt, de gids koopt alles wat we nodig hebben.

Een auto brengt ons na een 2 uur durende rit, over een zandpad naar de rivier Tonle San.

Hier laden we alles over in een Long-tail boot, die ons naar de overkant brengt.

We komen in een dorp, hier zal onze eerste overnachting zijn.

's Avonds is er een feest, waar wij ook voor uitgenodigd zijn.

Er wordt veel rijstewijn en lauw bier gedronken.

De rijstewijn zit in grote aardewerken potten.

Het is rijst met ingrediënten, dat na 2 weken goed is gaan gisten.

Er wordt vervolgens water bijgegoten, en zo komt de alcohol vrij, circa 10%.

Het wordt gedronken met een bamboe rietje, die tot op de bodem van de pot wordt gedrukt.

Wij moeten bij iedereen even proeven,

elke pot heeft weer een eigen smaak.

Het smaakt ons prima, een beetje zoet.

Er is muziek en er wordt gedanst.

Om 22:00 uur neemt de gids ons mee naar onze slaapplek.

Sommige dorpelingen worden na al die alcohol behoorlijk vervelend.

Dit willen we voor zijn en gaan dus op tijd naar bed.

 

De 2e dag is zwaar.

Het is een lange tocht bergop en bergaf,

verschillende keren door kniehoog water,

en dit alles met ongeveer 10 kilogram op de rug.

Hierdoor laten we ons het eten prima smaken.

Tegen 18:00 uur hebben we het eten achter de kiezen,

we zitten nog wat na bij ons kampvuur, met een lekker koel biertje,

(in gedachten dan, maar in werkelijkheid is het lauw, naar rook-smakend water)

De vermoeidheid slaat toe. De hangmat hangt er uitnodigend bij.

Het is dan nog niet erg koud, maar doe al wel al mijn shirts over elkaar aan.

(we zijn gewaarschuwd voor de koude nachten, in het bos.)

Toch wordt ik elke nacht van de kou wakker.

Ik ga dan een stukje lopen, kijk wat naar de sterrenhemel, (nog nooit zoveel sterren gezien)

en trek ook nog maar mijn regenjack aan en kruip weer in mijn lakenzak.

Tegen 6:30 uur begint de nieuwe dag.

We krijgen dus meer dan genoeg slaap.

 

De 3e dag komen we aan in het grasland.

Een totaal andere omgeving met een weids uitzicht.

Helaas hebben we nog geen dier gezien.

Hier blijven we 2 nachten.

 

De 5e dag beginnen we aan de terugtocht, via een andere route.

Aan het rand van het grasland horen we ineens lawaai, van het zwieren van takken.

Apen!! Deze slingeren door de bomen, prachtig om te zien, helaas duurt dit maar even.

 

Ons kamp wordt opgebouwd bij een waterval.

Een heerlijke verkoeling na een dag lopen.

Ik spring van ongeveer 4 meter in het water, en voel gelijk dat mijn oren een klap krijgen.

De komende 2 dagen blijf ik hier last van houden.

Job en Roy zijn hier meer bedreven in en doen de één na de andere stunt.

Nog 1 dag lopen en we komen aan in een dorpje. Hier drinken we onze eerste lauwe biertjes weer.

's Avonds mogen we een kip slachten voor ons eigen dinner.

Roy snijdt met knikkende knieën de keel door, Evi plukt de kip kaal en Ik mag het binnenwerk eruit halen, en de kip in kleine mootjes hakken.

Alles inclusief kop en poten gaat in een pan met kruiden en wordt gekookt.

Ik heb de hele week lekker gegeten, Maar hier zit geen smaak aan.

's avonds zit de stemming er goed in met bier en whiskey.

 

De laatste dag komen we aan bij een rivier, die we denken te moeten oversteken.

Echter deze boottocht duurt langer,

na 1 uur varen in een long-tailboot (zitten in kleermakerszit, op een houten bodem, met een bak herrie van de motor) 

Stopt ons bootje er plotseling mee. De peut is op!!!

Het andere bootje neemt ons op sleeptouw, naar het dichtsbijzijnde dorpje aan de oever waar benzine te krijgen is.

We kunnen even de benen strekken en ik kan eindelijk mijn oordoppen in doen.

We tanken en zitten vervolgens nog een half uur in die boot.

We meren aan bij een redelijk dorp, hier staat onze auto al klaar.

Nog een uurtje en we zijn weer in  Ban Lung, de bewoonde wereld!!!!

Het was een geweldige ervaring.

Ondanks dat we weinig dieren hebben gespot,

maar dankzij Evi, Roy en Job.

(nogmaals bedankt voor de gezelligheid)

 

staat nog een boottocht op het programma en een uurtje rijden in de auto.

 

 

 

 

 

Foto’s

1 Reactie

  1. Toos:
    18 januari 2011
    Fijn dat je er weer bij bent, Jan.

    Groetjes,
    Erik, Toos, Lars, Tara en Cindy